zaterdag 23 augustus 2014

De psychopaat in mij - James Fallon

Aan belangstelling geen gebrek voor het boek De psychopaat in mij van neurowetenschapper James Fallon. Schrijfster Saskia Noort wijdt een van haar fragmenten aan het boek tijdens het drie uur durende Zomergasten-interview op 3 augustus. Het hele verhaal begon tijdens een hersenonderzoek naar de ziekte van Alzheimer, waarbij Fallon zijn eigen scan en die van zijn familieleden als controles gebruikt. De schrik is groot als hij geen geschikte controle blijkt te zijn. Zijn hersenen lijken op die van iemand met een antisociale persoonlijkheidsstoornis door de kenmerkende verminderde activiteit in de orbitale, ventrale en temporale gebieden. Zijn genen wijzen vervolgens ook die kant op. 
Fallon ging te rade bij vrienden en familie, en zijn vrouw zei: ‘Je hebt aardig wat slechte gewoonten, maar je bent geen psychopaat.’
De neurowetenschapper vermoedt dat hij dankzij zijn liefdevolle opvoeding toch een gelukkig getrouwde huisvader met drie kinderen is geworden. De TED-talk die hij hierover in 2009 hield (zie hieronder), genereerde veel media-aandacht, en nu is het boek er in Nederlandse vertaling. Fallon hoopt dat zijn boek en zijn onderzoek helpen om mensen met een dergelijke aanleg toch op het rechte pad te houden, en vermoedt dat ze de samenleving dan echt verrijken.

TED-talk James Fallon:


TV interview met James Fallon n.a.v. zijn boek:

1 opmerking:

  1. Beste Cees,
    Ik kan geen wetenschappelijk artikel van Fallon over dit onderwerp vinden en ook niet op de website van de University of California in Irvine.
    We keren toch niet terug naar het dualisme: wel een hersenscan met (alle?) kenmerken van een psychopaat en geen bijbehorend gedrag? De opvoeding heeft ervoor gezorgd dat hij geen psychopaat is, maar dat heeft geen verschil in zijn hersenen teweeg gebracht t.o.v. psychopaten?
    Psychopathie is een emergente eigenschap van de hersenen. Het is niet mogelijk een emergente eigenschap af te leiden uit een hersenscan. Een psychopathisch brein bestaat niet. Het brein van een psychopaat bestaat wel. Fallon maakt een categoriefout (zie Gilbert Ryle ‘The concept of mind’, 1949).
    Ik heb naar aanleiding van Saskia Noort in Zomergasten een veel uitgebreidere uiteenzetting geschreven hierover. Als je geinteresseerd bent, kan ik je die sturen.
    Het verbaast mij hoe makkelijk 'de media' van iets een hype maken zonder te controleren. Een boek alleen lijkt mij niet voldoende wetenschappelijk bewijs.
    Met vriendelijke groeten,
    Peter Moleman

    BeantwoordenVerwijderen

Geef hier uw reactie op dit blogbericht: