zondag 8 december 2013

Herwaardering voor klinische ervaring naast #EBM

Herwaardering voor klinische ervaring naast #EBM 

De trial is niet de enige bron van wijsheid


Sietse Wieringa, huisarts en research fellow primary care & public health, Londen
Babette Rump, profielarts infectieziektebestrijding, arts maatschappij en gezondheid in opleiding
Medisch Contact Publicatie Nr. 49 - 05 december 2013 Jaargang 2013; Pagina's 2574-2576

zaterdag 16 november 2013

Meer over De Sigmund Methode (DSM) en wat achtergrondinformatie over deze collega

In deze video prijst Sigmund zijn DSM aan:



Wie is die Sigmund eigenlijk en wat is zijn werkwijze als psychotherapeut?
Hieraan werd in 2009 zelfs een tentoonstelling gewijd.



donderdag 8 augustus 2013

Een obsessie als belangrijke missie: Oosterhoff's strijd tegen de nieuwe jeugdwet

Collega Menno Oosterhoff voert op twitter met een ongekende vasthoudendheid een strijd tegen de nieuwe jeugdwet, waarin de jeugd-GGZ wordt overgeheveld naar de gemeenten. Zelfreflecterend twittert hij dan ook over zijn obsessie:
Zijn strijd heeft via de petitie jeugd-GGZ al vele handtekeningen verzameld. Om hem te ondersteunen plaats ik hier zijn hele tweetstream:

Smalhout's ontnuchterende visie op de moderne ontwikkelingen in de gezondheidszorg

In deze video vertelt professor Smalhout wat er mis is met de moderne gezondheidszorg in Nederland. Doorspekt met zijn praktijkervaring maakt hij duidelijk dat hij weet waarover hij praat. Er is m.i. geen speld tussen te krijgen. Ik raad een ieder aan om deze video te bekijken. We moeten - ook in de psychiatrie - weer terug naar ons primaire proces en onze energie steken in datgene wat werkelijk voor de patiënt van belang is. De dokter moet daarbij terug 'in the lead'.

donderdag 18 juli 2013


sitestat

woensdag 17 juli 2013

Het Dolhuys, gek of geniaal?

Het museum Het Dolhuys is goed bezig met het tentoonstellen van kunst die betrekking heeft op de psychiatrie en heeft daarbij als missie om mensen met een psychiatrische aandoening te destigmatiseren. 120 vrijwilligers, waaronder gepensioneerde psychiaters en voormalige psychiatrische patiënten zetten zich hiervoor in.
Lees het onderstaande artikel uit Arts & Auto over het succes van het Dolhuys:

zaterdag 15 juni 2013

Wetenschappelijke inzichten in autisme: de huidige stand van zaken

In het interactieve webinar van AutismeTV op maandag 10 juni werden een aantal interessante videofragmenten vertoond over de huidige inzichten op basis van recent wetenschappelijk onderzoek naar autisme. Bekijk hieronder deze videofragmenten nog eens op uw gemak:

  • Erfelijkheid van Autisme 

  • Sensorische Informatie 

  • De Pivotal Response Training (PRT) 

  • Autisme bij ouderen

donderdag 13 juni 2013

PAOG nascholing Psychiatrie: de DSM-5 belicht

Op 15 mei vond er een psychiatrie nascholingsavond plaats bij de Radboud Universiteit te Nijmegen over de veranderingen in de DSM5 in vergelijking tot de DSN-IV.
Bekijk hieronder nog eens de presentaties.

Angststoornissen

Stemmingsstoornissen

Psychotische stoornissen

Persoonlijkheidsstoornissen

vrijdag 7 juni 2013

Geestige Zorg: Sigmund's DSM

Wie is geen fan van dokter Sigmund: waarschijnlijk is er in heel Nederland geen betere psychiater te vinden. Het is dan ook met blijdschap dat we kennis kunnen geven van weer een nieuwe bijdrage aan de geestelijke gezondheidszorg van deze onovertroffen zorgaanbieder, na zijn recent verschenen en ook in deze rubriek gesignaleerde We gaan u eens lekker doodmaken.

Dokter Sigmund heeft een diagnosebijbel samengesteld die collega’s wereldwijd een handvat geeft om hun patiënten te labelen: De Sigmund Methode. Deze ‘DSM’ is – heel slim! – gelijktijdig verschenen met de Amerikaanse publicatie van DSM-5 en wint het op vrijwel alle fronten. Al was het maar omdat Sigmund alle moderne psychische moeilijkheden benoemt en behandelingen suggereert: van Bad Hair Day Stress tot ziekelijke Verbouwingsdrang (ook wel bekend als Gammamanie) en Zelfhaat. De overtuigende basisfilosofie van het boek is dat niemand meer normaal is.

Sigmund: ‘Tegenwoordig is iedereen speciaal of wil speciaal overkomen. “Ik lijk heel evenwichtig, maar ik ben hoogsensitief, hoor,” klinkt het dan in mijn spreekkamer. “Ik ben directeur van een middelgrote bank, maar in de vakantie beschilder ik mijn lichaam en ben ik sjamaan op het Burning Man-festival.” ’ Ook Sigmunds schoorsteen moet roken, dus heeft hij zijn boek zonder enige scrupule laten verluchtigen met ‘farma-advertenties’. Zo kennen we hem.


Wie – patiënt of arts – dit onmisbare handboek uit het hoofd leert en toepast in zijn dagelijkse bestaan cq praktijk zal concluderen dat het leven een bittere pil is, maar dat geestelijk en geestig gelukkig dicht bij elkaar liggen.

Henk Maassen (MC, mei 2013)

zaterdag 18 mei 2013

Kritische geluiden t.a.v. de DSM5 (deel 4): verschuift het syndroom van Asperger weer naar het normale spectrum?

Ook de actualiteitenrubriek Een Vandaag buigt zich kritisch over de nieuwe editie van de DSM en (jawel, al weer) neemt de stoornis van Asperger als voorbeeld van een diagnostische categorie die, na zijn introductie in de DSM-IV (1994), nu weer gaat verdwijnen. sitestat

Kritische geluiden t.a.v. de DSM5 (deel 3): een zoektocht naar fantomen

Opnieuw een kritisch artikel in Medisch Contact t.a.v. de DSM5; met het autisme concept als illustratie.

dinsdag 7 mei 2013

Jeugd-GGZ moet niet naar gemeenten!

De vergevorderde plannen om de Jeugd-GGZ over te hevelen naar de gemeenten stuit op felle protesten van de hulpverleners uit de jeugd-GGZ. Lees meer hierover in dit artikel uit Medisch Contact en teken de petitie online om mee te protesteren tegen deze funeste maatregel!:

Kritische geluiden t.a.v. de DSM5 (deel 2): diagnostische inflatie

In onderstaand artikel uit het mei nummer van Medisch Contact wordt nadere aandacht besteed aan de diagnostische inflatie die gaat optreden door de overgang van de DSM-IV naar de DSM5


In deze video legt Allen Frances in klare taal zijn bezwaren uit ... he's got a point!

donderdag 25 april 2013

Kritische geluiden t.a.v. de DSM5; for better or for worse?

De opvolger van de DSM-IV komt eraan: de DSM5. For better or for worse?

In de onderstaande uitzending van Labyrint uiten zowel de Amerikaanse psychiater Frances, die in de jaren '90 de taskforce van de DSM-IV aanvoerde, en de Nederlandse psychiater van Os, die betrokken werd bij de ontwikkeling van de DSM5, kritische geluiden t.a.v. het invloedrijke psychiatrische classificatiehandboek. Hebben we straks allemaal een psychiatrische stoornis?

Get Microsoft Silverlight

Een vooruitblik op de DSM5 met pro's en contra's is te lezen in onderstaand artikel uit "de Psychiater" (april 2013):


Meer materiaal over de DSM5 is te vinden op www.discura.nl

zondag 7 april 2013

Richtlijn voor diagnostiek en behandeling van ASS bij volwassenen

In de Psychiater verscheen recent het onderstaande artikel over de Richtlijn voor diagnostiek en behandeling van ASS bij volwassenen die binnenkort verschijnt en dan gedownload kan worden. Het verdiepende multidiscuplinair gerichte symposium vindt plaats op 16 april in de Reehorst te Ede.


zondag 17 februari 2013

Gaan dokters nu ook Apps voorschrijven?

Happtique heeft het programma mRx™ uitgebracht waarmee dokters electronisch Apps kunnen gaan voorschrijven aan patiënten. Voorlopig betreft het een pilot die zich beperkt tot de vakgebieden cardiologie, reumatologie, endocrinologie, orthopedie, fysiotherapie en fitness training. De firma verwelkomt echter ook bijdragen uit andere specialisaties. Ligt hier ook een kans voor de psychiatrie?

  

 Lees een kritische review over mRx op iMedicalApps of lees er meer over op de site van Happtique.

zaterdag 9 februari 2013

Psychiater aan het roer van de KNMG

Prof.dr. Rutger-Jan van der Gaag is in januari 2013 aangetreden als voorzitter van de De landelijke artsenfederatie KNMG (Koninklijke Nederlandsche Maatschappij tot bevordering der Geneeskunst), die de belangen behartigt van meer dan 53.000 artsen en studenten geneeskunde. Hiermee komt er een psychiater aan het roer van medisch Nederland te staan. Van der Gaag ontvouwt zijn visie en missie in enkele recente interviews in Medisch Contact en Arts & Auto.




CV van Rutger Jan van der Gaag


1968-1975 geneeskundeopleiding (Utrecht)
1976-1977 huisartsenopleiding (RU Utrecht)
1978-1982 opleiding tot psychiater (AZ Utrecht, Veldwijk Ermelo)
1982-1995 staflid afdeling kinder- en jeugdpsychiatrie (AZU/UMC Utrecht)
1993 promotie (RU Utrecht)
1995-2002 opleider kinder- en jeugdpsychiatrie (Veldwijk/Meerkanten Ermelo)
2002-heden hoogleraar psychiatrie (klinische kinder en jeugd) (UMC St Radboud)
2002-2012 manager behandelzaken en opleider kinder- & jeugdpsychiatrie (Karakter Universitair Centrum Nijmegen)
2008-2012 voorzitter Nederlandse vereniging voor Psychiatrie (NVvP)
vanaf 2013 voorzitter KNMG


Lees ook:

Enkele andere interviews met psychiater Van der Gaag

woensdag 6 februari 2013

Wordt de nodeloos ingewikkelde DOT-systematiek de ziekenhuizen fataal?

De DOT systematiek voor de declaraties van medische verrichtingen in ziekenhuis blijkt ondoorgrondelijk ingewikkeld voor de accountants die de jaarrekeningen moeten controleren. Zij dreigen nu geen goedkeuring te verlenen. Komen de ziekenhuizen nu in financiële problemen? 
Bekijk het nieuwsitem hierover uit de uitzending van Nieuwsuur op 5-2-2013.