vrijdag 7 juni 2013

Geestige Zorg: Sigmund's DSM

Wie is geen fan van dokter Sigmund: waarschijnlijk is er in heel Nederland geen betere psychiater te vinden. Het is dan ook met blijdschap dat we kennis kunnen geven van weer een nieuwe bijdrage aan de geestelijke gezondheidszorg van deze onovertroffen zorgaanbieder, na zijn recent verschenen en ook in deze rubriek gesignaleerde We gaan u eens lekker doodmaken.

Dokter Sigmund heeft een diagnosebijbel samengesteld die collega’s wereldwijd een handvat geeft om hun patiënten te labelen: De Sigmund Methode. Deze ‘DSM’ is – heel slim! – gelijktijdig verschenen met de Amerikaanse publicatie van DSM-5 en wint het op vrijwel alle fronten. Al was het maar omdat Sigmund alle moderne psychische moeilijkheden benoemt en behandelingen suggereert: van Bad Hair Day Stress tot ziekelijke Verbouwingsdrang (ook wel bekend als Gammamanie) en Zelfhaat. De overtuigende basisfilosofie van het boek is dat niemand meer normaal is.

Sigmund: ‘Tegenwoordig is iedereen speciaal of wil speciaal overkomen. “Ik lijk heel evenwichtig, maar ik ben hoogsensitief, hoor,” klinkt het dan in mijn spreekkamer. “Ik ben directeur van een middelgrote bank, maar in de vakantie beschilder ik mijn lichaam en ben ik sjamaan op het Burning Man-festival.” ’ Ook Sigmunds schoorsteen moet roken, dus heeft hij zijn boek zonder enige scrupule laten verluchtigen met ‘farma-advertenties’. Zo kennen we hem.


Wie – patiënt of arts – dit onmisbare handboek uit het hoofd leert en toepast in zijn dagelijkse bestaan cq praktijk zal concluderen dat het leven een bittere pil is, maar dat geestelijk en geestig gelukkig dicht bij elkaar liggen.

Henk Maassen (MC, mei 2013)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Geef hier uw reactie op dit blogbericht: