vrijdag 16 december 2011

Alles over artsen en sociale media


Gebruik van social media biedt kansen, maar de grenzen tussen professionele en persoonlijke communicatie kunnen vervagen. De KNMG zet de belangrijkste digitale valkuilen en kansen voor artsen op een rij in de Handreiking Artsen en Social Media.


Voor veel artsen vormen social media onontgonnen terrein. Voor veel zorggebruikers niet. Ruim tien miljoen Nederlanders maken gebruik van social media zoals Facebook, Hyves, Twitter, LinkedIn, Google+ en YouTube. Dit dringt langzaam maar zeker ook door in de zorg. Op den duur zullen social media normale communicatiemiddelen vormen tussen patiënten, artsen en zorginstellingen; geneeskundestudenten spreken al niet meer over ‘nieuwe’ media.


Lees meer ...

zondag 13 november 2011

Nieuw: de aios app!

De Aios-app geeft informatie over het arbeidstijdenbesluit, het digitale portfolio of de verschillende Kaderbesluiten. Daarnaast vind je via de app links naar nuttige websites zoals van de LVAG, het Project Modernisering Medische Vervolgopleidingen, de Jonge Orde, en links naar congressen. Ook geeft de app een overzicht van contactadressen; bij wie kun je terecht met andere dan vakinhoudelijke vragen?
Project Idealoog, initiatiefnemer van de app, werkte voor deze eerste versie samen met De Jonge Orde, de LVAG, de OMS en het KNMG-project Modernisering Medische Vervolgopleidingen. De gebruiker is daarmee verzekerd van een ruim informatieaanbod. Dit aanbod wordt in het eerste kwartaal van 2012 uitgebreid en geactualiseerd. Pieter Kubben, aios neurochirurgie en ontwikkelaar van de populaire app Neuromind, ontwikkelde de Aios-app.
Mobiele website
De Aios-app is gratis te downloaden in de App Store en de Android Market (zoek op ‘Aios’). Niet in het bezit van een Apple- of Android toestel? Geen nood. Gebruikers van andere apparaten zoals Blackberry, Nokia, of Windows Mobile, kunnen terecht op de mobiele website via www.aiosapp.nl.

woensdag 9 november 2011

Web: Medical App journal

Web: Medical App journal:

'via Blog this'

Het is niet eenvoudig om in de medische afdeling van de App Store tussen het aanbod van 12.000 apps een toepassing te vinden waar de praktiserend arts wat aan heeft. Ook de in september opgerichte afdeling Featured Apps For Healthcare Professionals bevat apps die juist voor patiënten bedoeld zijn.
De redactie van de nieuwe website Medical App journal wil het kaf van het koren scheiden, voor en door dokters. De huidige vier reviewers zijn overigens allemaal Amerikaanse legerartsen. Maar andere dokters kunnen zich als reviewer aanmelden, na indienen van cv en LinkedIn-profiel. Zij kijken aan de hand van vier criteria of een medische app voor dokters interessant is.
Helaas is wetenschappelijk bewijs voor de inhoud of het functioneren van de app geen criterium. Een mooi initiatief, maar er is nog werk aan de winkel, want veel apps boven in de top 200 van medische apps zijn nog niet gereviewed. HC
Henk Maassen

zondag 30 oktober 2011

Kinderen van de Hondsberg 13 jaar later

Dertien jaar na de succesvolle serie De kinderen van de Hondsberg zoekt filmmaker Roel van Dalen zijn hoofdpersonen opnieuw op.
Get Microsoft Silverlight Bekijk de video in andere formaten.

dinsdag 18 oktober 2011

Vanaf vandaag: Zorgnet ADHD en ASS bij volwassenen !

Sinds vandaag bestaat het Zorgnet ADHD en ASS bij volwassenen. Ik heb deze community gestart om een interactief forum tot stand te brengen voor al degenen die behandeld/begeleid worden voor ADHD en/of ASS of als hulpverlener een bijdrage leveren aan die behandeling of begeleiding.

zaterdag 15 oktober 2011

Health 2.0 voor psychiaters

Mijnzorgnet is een voorbeeld van een toepassing op basis van web 2.0, in het kader van de gezondheidszorg omgedoopt tot Health 2.0. In het tijdschrift voor psychiatrie verscheen hierover een artikel van R. Hoekstra.

Tijdschrift voor Psychiatrie - Health 2.0 voor psychiaters:

'via Blog this'

Internetcommunity voor patienten en hulpverleners: mijnZorgnet.nl

MijnZorgnet is een dienstverlenende organisatie voor patiënten, mantelzorgers en professionele zorgverleners. Op MijnZorgnet.nl spelen alle betrokkenen bij het zorgproces een belangrijke rol. Samen bouwen patienten en hulpverleners aan een sterk kennisnetwerk. Dit kan op verschillende manieren: via forums, wiki’s, blogs en het delen van bestanden. Iedereen kan lid worden van één of meerdere communities of er zelf één starten. Vinden, delen en verbinden. Daar draait het om. En iedereen in Nederland mag meedoen. MijnZorgnet faciliteert de techniek; patiënten, mantelzorgers en zorgverleners verzorgen de inhoud.

zondag 18 september 2011

zaterdag 17 september 2011

Therapie via internet

Therapie via internet: "Stéphanie Dijkstra is psycholoog bij Brijder Verslavingszorg in Purmerend. Drie dagen in de week werkt ze met verslaafden in de dagbehandeling. Maar vier uur per week zit ze achter de computer om verslaafden via internet te behandelen. In een kantoor. Dijkstra: ‘Maar het kan ook thuis. Of in de trein via de smartphone. Hoewel ik daar voorzichtig mee ben, in verband met de privacy’."

Handleiding social media in zorg

Handleiding social media in zorg:


Social Media Toolkit
De toolkit is gratis te downloaden: www.cdc.gov/healthcommunication/ToolsTemplates/SocialMediaToolkit_BM.pdf
Hoe een social-mediastrategie te ontwikkelen en hoe social media te onderhouden? Op die vragen pretendeert de Social Media Toolkit van de Amerikaanse Centers for Disease Control and Prevention (CDC) een antwoord te geven.
De CDC stelde een overzichtelijke en duidelijke toolkit samen voor het gebruik van social media in de zorg, maar de kracht zit hem toch wat minder in de praktische bruikbaarheid en wat meer in het bijna encyclopedisch overzicht van wat er momenteel gaande en mogelijk is op dit gebied. Iedereen die de weg was kwijtgeraakt in de wereld van twitter, microblogs, widgets, en virtual worlds wordt hier even puntig en snel bijgepraat.
Ook nuttig is het overzicht van de lessen die de CDC trekt uit de ervaringen die het instituut tot dusver heeft opgedaan met social media.
Henk Maassen

donderdag 21 juli 2011

ADHD medicatie in groepsverband


In maart 2010 is bij Programma ADHD bij volwassenen te Den Haag een groepsmedicatie spreekuur van start gegaan. Volwassenen met ADHD zonder comorbiditeit of met behandelde comorbiditeit die willen starten met methylfenidaat zijn de deelnemers.

zondag 17 juli 2011

"Psychiatric Tales": strips over psychiatrie van Darryl Cunningham

Psychiatric tales

Darryl Cunningham tekent bijzondere strips over psychiatrie en psychiatrische stoornissen, waarvoor hij inspiratie opdeed toen hij als dtudent een verpleegstage liep op psychiatrische afdelingen.
Zij strip Psychiatric Tales verschijnt regelmatig online. Klik door via het volgende overzicht:

             Antisocial Personality Disorder

                  Last Chapter






Link to Darryl Cunningham’s blog.

zaterdag 16 juli 2011

Meer gedwongen opnames door ambulantisering?

Association between provision of mental illness beds and rate of involuntary admissions in the NHS in England 1988-2008: ecological study -- Keown et al. 343 -- bmj.com

Om de kosten van de geestelijke gezondheidszorg te beheersen is het beleid van overheid en verzekeraars gericht om ambulantisering: het verminderen van klinische bedden voor psychiatrische opnames en in plaats daarvoor mmeer ambulante mogelijkheden voor behandeling en begeleiding creëren.
In de BMJ schrijft Keown recent een artikel dat dit beleid als averschts effect zou kunnen hebben dat het aantal gedwongen opnames recht evenredig stijgt met de afname van het aantal bedden.



Beddenreductie kan meer vertraging opleveren bij geplande opnames, waardoor er alsnog een crissituatie kan ontstaan. Ook kunnen kortere opnames als gevolg hebben dat patienten vaker en sneller terugvallen. Een stigmatiserend effect zou kunnen zijn dat er in psychiatrische instellingen alleen nog maar de ernstigste gevallen zouden verblijven, wat het voor andere patienten minder aantrekkelijk zou maken om opgenomen te worden in de psychiatrie.

Het volledige artikel in pdf ...

zaterdag 9 juli 2011

Sus niet in slaap door die Benzo's!

Het jarenlang afgeven van herhaalrecepten voor benzodiazepines zonder aantoonbare actie om de patiënt er vanaf te krijgen, te wijzen op de risico’s ervan of aandacht te besteden aan de onderliggende problematiek, dan wel adequate psychologische hulp te overwegen, kan u een waarschuwing van het tuchtcollege opleveren. Lees meer ...

Aanrader:
website voor een pro-actievere attitude ter preventie en beëindiging van chronisch benzodiazepinegebruik

zondag 5 juni 2011

Kruidenpreparaten: puur natuur, maar niet zonder risico's!

Mw. C. de Jong, anesthesioloog en bestuurslid van de Vereniging tegen Kwakzalverij, geeft in Medisch Contact een verhelderend inzicht in de wereld van de Kruidengeneesmiddelen en Kruidenpreparaten.

Haar belangrijkste conclusies:
- Kruidengeneesmiddelen voldoen aan eisen van kwaliteit en veiligheid die voor geneesmiddelen is vereist.
- Bij onbewezen effectiviteit is een aantal jaren gebruikservaring genoeg voor officiële registratie als geneesmiddel.
- Kruidenpreparaten mogen verkocht worden mits er geen farmaceutische
stoffen in zitten of medische claims worden gemaakt.
- Recente Europese en Nederlandse regelgeving geeft meer duidelijkheid.

In onderstaande video presenteert zij haar verhaal:



Lees het hele artikel ...

woensdag 1 juni 2011

"Autistisch, wat nu?"; serie uitzendingen bij de EO

Autisme deskundige Colette de Bruin heeft een serie uitzendingen gemaakt met 8 jongeren met een autismespectrumstoornis en hun ouders, die uitgezonden wordt onder de titel "Autistisch, wat nu?"

Na de TV uitzending zijn alle afleveringen te bekijken via de website http://www.eo.nl/autistischwatnu

Als voorproefje hieronder de eerste uitzending:

Get Microsoft Silverlight Of bekijk de flash versie.

vrijdag 13 mei 2011

It's a drug called SPSS


Bram Akkers schreef in de rubriek Veldwerk over de licentieperikelen rond SPSS en de manier waarop ziekenhuizen illegaal licentiegebruik tolereren (MC 14/2011: 853). Ik heb goed nieuws voor hem: er bestaat een gratis, open source-kloon van het statistische pakket SPSS, genaamd PSPP (zie: www.gnu.org/software/pspp/). Het is onbegrijpelijk dat ziekenhuizen en academische instellingen zo slaafs aan de hand lopen van dure softwareconsultants die ze licenties verkopen voor software die ook gratis verkrijgbaar is.
Onze instelling gebruikt al jaren OpenOffice in plaats van Microsoft-producten, en na een weekje wennen waren alle gebruikers om. De besparing loopt in onze instelling met 160 medewerkers al in de duizenden euro’s per jaar. Het St. Antonius Ziekenhuis verwacht door de overstap naar open source een substantieel deel van de half miljoen euro licentiekosten per jaar te kunnen besparen (www.zorgopen.nl). Dat geld kan vervolgens worden besteed aan patiëntenzorg, onderzoek en doorontwikkeling van open source-software.
Lelystad, april 2011
M. Bosman, psychiater

woensdag 13 april 2011

Uitzending Labyrinth over Psychopathie

Aflevering: Zonder geweten. 
'Not all psychopaths are in jail, some are in the boardroom.' De bekende Canadese psychiater Robert Hare doet al sinds de jaren '70 onderzoek naar psychopathie en adviseerde onder anderen Nicole Kidman hoe ze het best een psychopaat kon spelen. Nu heeft hij zich gericht op onderzoek naar 'corporate psychopaths', slangen in pakken zoals hij ze noemt. Uit het eerste onderzoek van Hare onder 200 CEO's van grote Amerikaanse bedrijven blijkt dat deze groep hoog scoort op de psychopathie checklist. De psychiater is ervan overtuigd dat fraudeur Bernie Madoff ook psychopate trekken heeft. Ondertussen stort men zich in de wetenschap op de neurobiologie achter psychopathie. Hersenonderzoekers willen deze inzichten gebruiken om deze stoornis te voorkomen en te behandelen. Inti Brazil deed hersenonderzoek bij psychopaten in de Pompe kliniek in Nijmegen. Hij ontdekte dat zij niet reageren op de fouten van anderen, iets wat gezonde mensen wel doen. Bovendien leren ze niet van negatieve feedback, ze veranderen hun strategie niet. Kortom: het 'oepsgebied' in de hersenen van de psychopaat werkt slecht. Hierdoor heeft straffen en groepstherapie geen zin. Sietse de Boer doet onderzoek naar psychopate ratten. Deze dieren gaan regelmatig door het lint maar vertonen daar lichamelijk vrij weinig opwinding bij, zo vond De Boer. Dit lijkt op het gewetenloze gedrag dat mensen met een psychopate hersenstoornis vertonen.

Get Microsoft Silverlight Of bekijk de flash versie.

zaterdag 26 februari 2011

De Bussumse psychiater Hans Keilson (101) een van ’s werelds grootste schrijvers.

De Bussumse psychiater Hans Keilson (101) werd vorig jaar door The New York Times ineens uitgeroepen tot een van ’s werelds grootste schrijvers. Tot verrassing van velen maar ook tot zijn eigen grote verrassing.

De Amerikaanse literair recensent/schrijfster Francine Prose noemde Hans Keilson in The New York Times van 5 augustus 2010 een ‘genie’ en zijn boeken Komödie in Moll (vertaald als Komedie in mineur) en Der Tod des Widersachers (In de ban van de tegenstander) ‘meesterwerken’. Deze boeken waren al in 1947 en 1959 verschenen en nu opnieuw in de Verenigde Staten uitgegeven. En zo zag de man die zichzelf altijd in de eerste plaats als medicus was blijven zien zich als 100-plusser geëtiketteerd als groot schrijver.

Deze goudvondst in eigen land leidde tot veel aandacht van de Nederlandse media. Keilson kwam zelfs in De Wereld Draait Door en liet zich alle aandacht met humor en zelfspot welgevallen. Maar hij trok een grens toen presentator Matthijs van Nieuwkerk hem vroeg of hij deze late erkenning als ‘gerechtigheid’ beschouwde. ‘Gerechtigheid’ was een ongepaste term gezien de thematiek van zijn boeken, zo maakte hij duidelijk, en hij herinnerde eraan dat de nazi’s zijn ouders hadden vermoord. Even werd de diepe treurnis van deze overlevende van de Jodenvervolging invoelbaar.

Bekijk de uitzending:



Lees meer over de levensloop van psychiater Keilson:

zondag 20 februari 2011

Documentaire over Dick Swaab, hersenonderzoeker

'Wij zijn ons brein' is een gevleugelde uitspraak van Dick Swaab, hoogleraar neurobiologie aan de Universiteit van Amsterdam en tot 2006 directeur van het Nederlands Instituut voor Hersenonderzoek. De hersenen bevatten onze persoonlijkheid en dat is de reden dat wat je ook doet emotioneel geladen is. Swaab ontneemt ons de illusie van een vrije keuze of wil: ons brein leidt ons, in plaats van wij het brein. Swaab ging van dierexperimenteel onderzoek over op het doen van onderzoek bij hersenen van overleden mensen. Hij zette daartoe in 1985 de Nederlandse Hersenbank op, destijds een unicum in de wereld. Het hersenonderzoek kreeg hierdoor een enorme impuls. De hersenbank verstrekt hersenmateriaal van meer dan 3000 obducties aan zo'n 500 onderzoeksgroepen over de hele wereld, met als resultaat honderden publicaties met nieuwe inzichten in neurologische en psychiatrische ziektebeelden.

Get Microsoft Silverlight Of bekijk de flash versie.

zondag 13 februari 2011

Toepassing van het RED-dieet bij ADHD bewezen

Lidy Pelsser zet al liefst 15 jaar alles op alles om aan te tonen dat het volgen van eens speciaal dieet en het mijden van bepaalde voedingsstoffen ADHD als sneeuw voor de zon doet verdwijnen. Deze week staat haar baanbrekende onderzoek in het prestigieuze wetenschappelijke tijdschrift The Lancet. Pelsser bewijst dat met behulp van een dieet en een goede begeleiding van ouders ADHD bij 78% van de kinderen kan verdwijnen.


sitestat

Lees het wetenschappelijke artikel uit de Lancet

Documentaire over Bipolaire Stoornis bij Jeanne

Filmmakers Walther Grotenhuis en Cinta Forger volgen Jeanne twee jaar lang en laten op indringende wijze zien hoe moeilijk het leven is van een patiënt met een manisch depressieve stoornis en zijn omgeving.

Get Microsoft Silverlight Bekijk de video in andere formaten.

donderdag 10 februari 2011

Medische vervolgopleidingen in de etalage

De website http://www.opleidingsetalage.nl/ is on-line. Deze website toont differentiatiestages voor aiossen in het laatste deel van hun opleiding tot medisch specialist. Naast stagespecifieke informatie zoals het aantal ingrepen en onderzoeken, de specifieke patiëntenpopulatie en de duur van de stage is er ook informatie over arbeidsvoorwaarden en de kwaliteit van de opleiding op te vinden. De website biedt de mogelijkheid stages met elkaar te vergelijken.



De opleidingsetalage heeft drie doelen: aiossen beter toerusten voor de uitoefening van het vak, transparantie van de kwaliteit van de opleiding bieden en enige competitie tussen opleidingsafdelingen creëren. Door opleidingen te etaleren ontstaat transparantie over de kwaliteit die opleidingen te bieden hebben. Opleiders en opleidingsinstellingen kunnen zichtbaar maken wat zij belangrijk vinden en waar zij voor staan met de opleiding. Door aiossen keuzemogelijkheden te geven, kan er competitie tussen opleidingsafdelingen ontstaan.

Differentiatiestages zijn mogelijk voor aiossen in de laatste jaren van hun opleiding tot medisch specialist. Op deze website kunnen aiossen stages zoeken, vergelijken en contact opnemen met de betreffende opleider of opleidingsinstelling. Dit zorgt ervoor dat zij goed en gemotiveerd kunnen kiezen waar zij dit deel van de opleiding willen volgen.

Lees meer in medisch contact ...


woensdag 2 februari 2011

Aanbevolen boek: ADHD in Adults


Although the phenomenon of ADHD (Attention-Deficit Hyperactivity Disorder) is well described in children, it is now thought that in up to 60% of cases the symptoms persist into adulthood. This volume reviews our growing knowledge of adult ADHD and presents a transatlantic perspective on the identification, assessment and treatment of the disorder. The introductory section covers the history of ADHD, as well as the epidemiology, consequences, gender differences and legal aspects. Detailed descriptions of the clinical features of ADHD in adults are then given to enhance the reader's clinical recognition and assessment. Subsequent sections cover treatment strategies, emphasising pharmacological, psychological and social interventions. Written and edited by experts internationally renowned for their work in ADHD, this is an essential resource for all mental health workers who encounter adults presenting with neurodevelopmental disorders.



Lees meer over dit boek op de website van Cambridge University Press ...

zaterdag 29 januari 2011

Het DBC-systeem vereist dat artsen diagnosegegevens leveren aan zorgverzekeraars en databanken. Al meer dan vijf jaar verzet psychiater Kaspar Mengelberg zich hiertegen. ‘De deur van de behandelkamer moet op slot blijven.’


Lees het hele artikel uit Medisch Contact (28-2-2011):

zaterdag 22 januari 2011

ADHD is zeker geen modegril

ADHD is een modediagnose die artsen veel te gemakkelijk stellen. Regelmatig verschijnen er berichten met die strekking in de media. Ze leiden tot onzekerheid bij patiënten, en tot het onterecht stopzetten van de medicatie, met disfunctioneren tot gevolg. Tijd voor nuancering.



donderdag 20 januari 2011

dinsdag 11 januari 2011

Wakefield’s article linking MMR vaccine and autism was fraudulent

Het omstreden onderzoek van Wakefield uit 1998 over het verband tussen vaccinaties en autisme was al in diskrediet geraakt wegens foutieve conclusies. Het wetenschappelijk tijdschrift dat het resultaat destijds publiceerde heeft het artikel in 2004 ingetrokken en de wetenschapper kreeg wegens de fouten een tuchtmaatregel opgelegd. Maar nu pas blijkt dat hij ook bewust gefraudeerd heeft.
De spraakmakende en zeer omstreden studie uit 1998 legde een verband tussen de vaccinatie van kinderen tegen mazelen, bof en rode hond en het ontwikkelen van autisme. Wetenschappers haalden de resultaten onderuit maar de alarmerende conclusie was voor veel ouders reden vaccinatie te weigeren. Dat leidde onder meer in Engeland tot gevaarlijke situaties voor de volksgezondheid.
In 2004 trok The Lancet, het wetenschappelijk tijdschrift dat de resultaten van de studie publiceerde, in. De conclusies bleken niet te deugen. Duidelijk werd ook dat de leider van het onderzoek, dr Andrew Wakefield, verzwegen had dat het onderzoek was betaald door de Legal Aid Board, een organisatie die zich specialiseerde in het indienen van schadeclaims als gevolg van medische fouten. Wakefield zlef bleef echter achter de resultaten staan.
Nu is door onderzoek van een Britse journalist duidelijk geworden dat Wakefield heeft geknoeid met de onderzoeksgegevens. 
Wakefield claimde dat bij acht van de twaalf onderzochte kinderen aanwijzingen voor autisme ontdekt werden kort na de vaccinatie. Naar nu blijkt waren in vijf gevallen die aanwijzingen al bekend voordat de vaccinatie plaatsvond. Wakefield heeft dat doelbewust verzwegen. bron: British Medical Journal: Wakefield’s article linking MMR vaccine and autism was fraudulent

zondag 9 januari 2011

Geef als behandelend arts geen geneeskundige verklaringen af ten behoeve van eigen patiënten

Alweer die schriftelijke verklaring: "geef als behandelend arts geen geneeskundige verklaringen af ten behoeve van eigen patiënten"

Hoe goed bedoeld het ook is, geef als behandelend arts geen geneeskundige verklaringen af ten behoeve van eigen patiënten. Met het opstellen van verklaringen die een waardeoordeel bevatten, zult u ongetwijfeld het welzijn van uw patiënt – en in onderstaande casus van het kind – voor ogen hebben. Maar u gaat gewoon buiten uw boekje en bij de tuchtrechter voor de bijl.
De waarnemend huisarts in deze zaak kreeg uiteindelijk een als zakelijke terechtwijzing bedoelde waarschuwing. Zij had de zijde gekozen van de moeder, die meende dat het contact met de vader – haar ex-partner – kwalijke invloed op haar kind had. De verklaring van de huisarts werd, zoals te verwachten viel, ingebracht bij de rechtbank in de juridische procedure over de omgangsregeling. De KNMG-richtlijn uit januari 2010 over het omgaan met medische gegevens laat alleen – mits de patiënt daarmee instemt – het melden van een diagnose toe, niet van een prognose. Daarvoor moet u de patiënt naar een onafhankelijk arts sturen. Dat was ook voor 2010 al staand beleid.
Het volledige artikel uit Medisch Contact over de uitspraak van het tuchtcollege in deze zaak:

zaterdag 8 januari 2011

Tomtom voor het menselijk lichaam

Google heeft een soort ‘street view’ van het menselijk lichaam ontwikkeld: de Google Body Browser.
De nieuwe webapplicatie biedt een driedimensionale plattegrond van de menselijke anatomie en maakt het mogelijk om het lichaam laag voor laag af te pellen. Onderweg doorkruist de browser alle organen, botten, bloedvaten en zenuwen. Een klik op een onderdeel doet de naam van de anatomische structuur verschijnen. De browser beschikt over een zoomfunctie en uiteraard ontbreekt ook de zoekfunctie niet.
De Google Body Browser is beschikbaar in Google Labs. Er is wel een speciale webbrowser voor nodig. Belangstellenden kunnen alvast een demonstratiefilmpje zien op Youtube.