zaterdag 15 juni 2013

Wetenschappelijke inzichten in autisme: de huidige stand van zaken

In het interactieve webinar van AutismeTV op maandag 10 juni werden een aantal interessante videofragmenten vertoond over de huidige inzichten op basis van recent wetenschappelijk onderzoek naar autisme. Bekijk hieronder deze videofragmenten nog eens op uw gemak:

  • Erfelijkheid van Autisme 

  • Sensorische Informatie 

  • De Pivotal Response Training (PRT) 

  • Autisme bij ouderen

donderdag 13 juni 2013

PAOG nascholing Psychiatrie: de DSM-5 belicht

Op 15 mei vond er een psychiatrie nascholingsavond plaats bij de Radboud Universiteit te Nijmegen over de veranderingen in de DSM5 in vergelijking tot de DSN-IV.
Bekijk hieronder nog eens de presentaties.

Angststoornissen

Stemmingsstoornissen

Psychotische stoornissen

Persoonlijkheidsstoornissen

vrijdag 7 juni 2013

Geestige Zorg: Sigmund's DSM

Wie is geen fan van dokter Sigmund: waarschijnlijk is er in heel Nederland geen betere psychiater te vinden. Het is dan ook met blijdschap dat we kennis kunnen geven van weer een nieuwe bijdrage aan de geestelijke gezondheidszorg van deze onovertroffen zorgaanbieder, na zijn recent verschenen en ook in deze rubriek gesignaleerde We gaan u eens lekker doodmaken.

Dokter Sigmund heeft een diagnosebijbel samengesteld die collega’s wereldwijd een handvat geeft om hun patiënten te labelen: De Sigmund Methode. Deze ‘DSM’ is – heel slim! – gelijktijdig verschenen met de Amerikaanse publicatie van DSM-5 en wint het op vrijwel alle fronten. Al was het maar omdat Sigmund alle moderne psychische moeilijkheden benoemt en behandelingen suggereert: van Bad Hair Day Stress tot ziekelijke Verbouwingsdrang (ook wel bekend als Gammamanie) en Zelfhaat. De overtuigende basisfilosofie van het boek is dat niemand meer normaal is.

Sigmund: ‘Tegenwoordig is iedereen speciaal of wil speciaal overkomen. “Ik lijk heel evenwichtig, maar ik ben hoogsensitief, hoor,” klinkt het dan in mijn spreekkamer. “Ik ben directeur van een middelgrote bank, maar in de vakantie beschilder ik mijn lichaam en ben ik sjamaan op het Burning Man-festival.” ’ Ook Sigmunds schoorsteen moet roken, dus heeft hij zijn boek zonder enige scrupule laten verluchtigen met ‘farma-advertenties’. Zo kennen we hem.


Wie – patiënt of arts – dit onmisbare handboek uit het hoofd leert en toepast in zijn dagelijkse bestaan cq praktijk zal concluderen dat het leven een bittere pil is, maar dat geestelijk en geestig gelukkig dicht bij elkaar liggen.

Henk Maassen (MC, mei 2013)