zaterdag 26 februari 2011

De Bussumse psychiater Hans Keilson (101) een van ’s werelds grootste schrijvers.

De Bussumse psychiater Hans Keilson (101) werd vorig jaar door The New York Times ineens uitgeroepen tot een van ’s werelds grootste schrijvers. Tot verrassing van velen maar ook tot zijn eigen grote verrassing.

De Amerikaanse literair recensent/schrijfster Francine Prose noemde Hans Keilson in The New York Times van 5 augustus 2010 een ‘genie’ en zijn boeken Komödie in Moll (vertaald als Komedie in mineur) en Der Tod des Widersachers (In de ban van de tegenstander) ‘meesterwerken’. Deze boeken waren al in 1947 en 1959 verschenen en nu opnieuw in de Verenigde Staten uitgegeven. En zo zag de man die zichzelf altijd in de eerste plaats als medicus was blijven zien zich als 100-plusser geëtiketteerd als groot schrijver.

Deze goudvondst in eigen land leidde tot veel aandacht van de Nederlandse media. Keilson kwam zelfs in De Wereld Draait Door en liet zich alle aandacht met humor en zelfspot welgevallen. Maar hij trok een grens toen presentator Matthijs van Nieuwkerk hem vroeg of hij deze late erkenning als ‘gerechtigheid’ beschouwde. ‘Gerechtigheid’ was een ongepaste term gezien de thematiek van zijn boeken, zo maakte hij duidelijk, en hij herinnerde eraan dat de nazi’s zijn ouders hadden vermoord. Even werd de diepe treurnis van deze overlevende van de Jodenvervolging invoelbaar.

Bekijk de uitzending:Lees meer over de levensloop van psychiater Keilson:

1 opmerking:

 1. E-mail van de NVVP d.d. 1-6-2011:

  Geachte leden,

  Gisteren ontvingen wij het verdrietige bericht dat afgelopen dinsdag dr. Hans Keilson op 101 jarige leeftijd is overleden.

  Pas kort geleden hadden de Ledenraad en het Verenigingsbestuur besloten om dr. Keilson tot Erelid van de NVvP te benoemen om hiermee onze diepe waardering tot uiting te brengen voor alles wat hij voor de psychiatrie betekend heeft: zowel als clinicus, psychotherapeut, maar ook als wetenschapper op het gebied van de traumatisatie. En voor zijn unieke bijdrage aan de psychiatrie via zijn alom geprezen literaire publicaties.

  Zoals met hem was afgesproken zou het Erelidmaatschap begin juni in kleine kring aan hem overhandigd worden. Helaas is het er niet van gekomen. Gelukkig heeft hij onze aankondiging met grote vreugde ontvangen en aangegeven hoe zeer hij verguld was met dit eerbewijs. Ook was hij erg blij met het ontvangst kort geleden van het NVvP jubileumboek.

  Zijn weduwe vertelde dat de aankondiging van het Erelidmaatschap zijn laatste, maar zeer vreugdevolle belevenis is geweest. Zij zal op 17 november graag naar ons Najaarscongres komen om postuum het Erelidmaatschap voor haar echtgenoot in ontvangst te nemen.

  Wij zullen zijn naam en herinnering in ere houden.

  Met hartelijke groeten,

  Rutger Jan van der Gaag
  Voorzitter NVvP

  BeantwoordenVerwijderen

Geef hier uw reactie op dit blogbericht: