zaterdag 31 maart 2012

Verzameldwang is een hersenziekte

Verzameldwang, meestal wordt aangeduid met de Engelse term hoarding, wordt de laatste jaren herkend als een nieuwe psychiatrische stoornis. Hoarders verzamelen niet specifiek één ding, maar halen van alles in huis. Denk aan kleren, boeken, stapels oude kranten en honderden lege shampooflessen. Hoarders halen te veel spullen in huis, ze kunnen niet goed weggooien en ze kunnen niet goed onderscheiden welke spullen wel en niet belangrijk zijn. Hoarding is een groot maatschappelijk probleem. In Nederland is het niet onderzocht, maar in het buitenland zijn cijfers bekend van 2,5 tot 5 procent van de bevolking die eraan lijdt. Verzameldwang blijkt echt een hersenziekte. In bepaalde families komt de aandoening vaker voor. Bij patiënten is hyperactiviteit te zien in het corticostriatale systeem en specifiek in de nucleus accumbens en de ventromediale prefrontale cortex.’

Bekijk de voorgestelde DSM5 criteria voor het "hoarding syndrome".

Lees hieronder meer over hoarding in onderstaand artikel of bekijk een video met uitleg van psychiater Cath.

1 opmerking:

  1. Een groot maatschappelijk probleem? Overdrijven is ook een vak zeg...

    Zijn we nu niet een beetje aan het doorslaan met het psychiatriseren van normale variaties in menselijk gedrag? Wiens belang wordt met deze nieuwe "diagnose" nou eigenlijk gediend, dat van de veronderstelde "patiënten" of dat van de farmaceutische industrie?

    Snappen psychiaters nou echt niet dat ze met dit soort onzinnige "diagnoses" patiënten van zich vervreemden en het alternatieve circuit indrijven? Dat lijkt me toch uiteindelijk in niemands belang.

    BeantwoordenVerwijderen

Geef hier uw reactie op dit blogbericht: