Alweer die schriftelijke verklaring: "geef als behandelend arts geen geneeskundige verklaringen af ten behoeve van eigen patiënten"
Hoe goed bedoeld het ook is, geef als behandelend arts geen geneeskundige verklaringen af ten behoeve van eigen patiënten. Met het opstellen van verklaringen die een waardeoordeel bevatten, zult u ongetwijfeld het welzijn van uw patiënt – en in onderstaande casus van het kind – voor ogen hebben. Maar u gaat gewoon buiten uw boekje en bij de tuchtrechter voor de bijl.
De waarnemend huisarts in deze zaak kreeg uiteindelijk een als zakelijke terechtwijzing bedoelde waarschuwing. Zij had de zijde gekozen van de moeder, die meende dat het contact met de vader – haar ex-partner – kwalijke invloed op haar kind had. De verklaring van de huisarts werd, zoals te verwachten viel, ingebracht bij de rechtbank in de juridische procedure over de omgangsregeling. De KNMG-richtlijn uit januari 2010 over het omgaan met medische gegevens laat alleen – mits de patiënt daarmee instemt – het melden van een diagnose toe, niet van een prognose. Daarvoor moet u de patiënt naar een onafhankelijk arts sturen. Dat was ook voor 2010 al staand beleid.
Het volledige artikel uit Medisch Contact over de uitspraak van het tuchtcollege in deze zaak:
Geen opmerkingen:
Een reactie posten
Geef hier uw reactie op dit blogbericht: